Case Study
A POP OF COLOUR

We love it when were able to translate a customer’s wonderful personal style to reflect on their new kitchen design.  When first visiting the property, we fell in love with the perfect proportions of this Georgian home.  As we entered the kitchen, the customer explained that although the 2 spaces had been knocked through to create more space, the room still felt divided and even though they loved to cook it felt as if they were restricted with the workspace.

SMALL CHANGES:

We didn’t want to make a massive change to the room structure but merely tweak it to allow a better flow.  We achieved this by looking at several blueprints to see what the best solution would be.  The chosen option was to open up the chimney breast to allow the cooker to sink into it, so it didn’t protrude into the room a much.

SLIGHT ADJUSTMENT:

By widening the existing opening between the two rooms by very little, it made a huge difference to the space that it created around the island.  The opening was also adjusted in height to allow the ceiling line to run right through helping to create a sense of continuity.

CABINETRY:

Carrying on in the traditional we created a simplified In-Frame bespoke kitchen with refined beading details in the joinery work.  The overall appearance had an eclectic look with different areas in different finishes and colours, such as the sink area which we distressed the wood as if it was an old piece of wooden furniture.

splash of colour

BEAUTIFUL BRASSWARE:

The fun part of this room is the choice of paint colours.  The pops of bright colour and differing finishes giving it an eclectic feel.  Beautiful handles in a burnished brass finish feature on all the cabinetry in varying styles and the Perrin and Rowe tap on the island.

SPACE SOLUTIONS:

Storage was a must; each cupboard was considered with what would be stored in it.  Even an existing alcove in the room which was made into gadget cupboard where mobiles etc. could be charged and the printer too, but all hidden when not in use.

splash of colour
splash of colour

STONE ISLAND:

The island was designed to be the centrepiece to the room.  By cutting across the floor space it really broke down the barrier between the previous two rooms, but mainly it provided an excellent space to prepare food.  A stunning Carrara marble worktop allows the natural light to reflect off it in a soft glow.

CATERING FOR ALL:

As the customer is an avid cook, she loved the idea of using a Lacanche Range Cooker, which is great for serious cooks, but it is also timeless.  The double door wine fridge in the drinks area allowed for easy access but also broke up the run of units and added interest to the area using a mix finishes with the contrasting steel and brass.

Want to know more...

CALL BACK REQUEST

To request a consultation or wish to receive further information please complete the form below.
If you cannot wait please contact us on 01228 592 727